Jak zrobić zdrowy sok pomarańczowy dla swojej rodzinyJeśli jesteś podobny do większości rodziców, prawdopodobnie masz niezawodny sposób na przeprowadzenie swojej rodziny przez poranek i wyjście z domu z zapasem czasu - dużą szklankę soku. Lekki, orzeźwiający, łatwo dostępny... ten popularny sposób gaszenia pragnienia ułatwia rodzicom podawanie dzieciom "właściwych" rzeczy z samego rana. Ale co dokładnie znajduje się w tych kupionych w sklepie sokach pomarańczowych? Czy istnieje jakaś różnica między markami lub rodzajami? I jak można czuć się dobrze, dając swoim dzieciom coś tak zdrowego? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o soku pomarańczowym i jak możesz zapewnić, że każdy sok, który podajesz swojej rodzinie, jest zarówno zdrowy, jak i pyszny.

Co jest w twoim kupionym w sklepie soku pomarańczowym?

Jeśli kiedykolwiek przyjrzałeś się dokładnie kartonowi soku pomarańczowego lub nawet puszce mrożonego OJ, być może zaskoczyła Cię długa lista składników, która pojawiła się wraz z Twoim napojem. Na szczycie listy znajdują się pomarańcze - to znaczy, jeśli masz szczęście! Niestety, wiele firm dodaje do swoich soków mnóstwo innych składników, aby wzmocnić smak i konsystencję. Niektóre z tych składników mogą obejmować syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, konserwanty, a nawet dodane cukry, co sprawia, że kupiony w sklepie sok pomarańczowy nie jest niczym zdrowym. A to dlatego, że świeże pomarańcze należą do najzdrowszych produktów spożywczych, jakie można jeść.

Są bogate w błonnik, witaminę C i przeciwutleniacze, a także wspomagają zdrowie serca i obniżają ciśnienie krwi. Ponadto, pomarańcze są doskonałym źródłem witaminy A, która jest niezbędna dla układu odpornościowego. Witamina A może pomóc w zapobieganiu infekcjom, regulować metabolizm i zachować zdrowe oczy poprzez zwalczanie chorób oczu, takich jak jaskra i zwyrodnienie plamki żółtej. Większość kupowanych w sklepach soków pomarańczowych nie ma tych zalet, ponieważ często są one produkowane z bardzo małej ilości pomarańczy. Zamiast tego, często polegają na dodanych cukrach, sztucznych aromatach i innych dodatkach, aby nadrobić to, czego brakuje w świeżych pomarańczach.

W rzeczywistości, badania wykazały, że niektóre soki mogą być nawet gorsze dla Ciebie niż soda. Dzieje się tak dlatego, że wiele soków jest produkowanych z rekonstytuowanych lub koncentratu, który jest wykonany przez usunięcie wody z soku. Proces ten koncentruje cukry, co może skutkować znacznie wyższymi poziomami fruktozy niż organizm może łatwo przetworzyć. Badania łączą te wysokie poziomy fruktozy ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy, otyłości i chorób serca.

Korzyści płynące z czystego, świeżego soku pomarańczowego

Poza dodanymi cukrami, nie ma zbyt wielu korzyści z kupionego w sklepie soku pomarańczowego. A jeśli weźmiesz pod uwagę fakt, że pomarańcze są tanie i łatwo dostępne, robienie świeżego soku pomarańczowego samemu jest bez sensu. Dodatkowo, jest to bardzo łatwe do zrobienia! Świeży sok pomarańczowy jest bogaty w błonnik, który ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. Błonnik pomaga regulować pracę układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom i ułatwiając wypróżnienia.

Wykazano, że witamina C zawarta w świeżych pomarańczach jest niezbędna w zapobieganiu szkorbutowi. Ta niezbędna witamina jest odpowiedzialna za syntezę kolagenu, który jest kluczowy dla zdrowia Twoich kości i stawów. Witamina C w pomarańczach jest również niezbędna do wchłaniania żelaza, co jest kluczowe w zapobieganiu anemii. Świeży sok pomarańczowy jest również doskonałym źródłem potasu, który jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi i utrzymania zdrowego serca. Ten minerał jest również kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni.